Starta blogg – vi hjälper dig börja blogga

Börja blogga

Att driva en blogg har på ett fåtal år blivit något väldigt vanligt i Sverige. Att blogga är förmodligen det enklaste och mest effektiva sättet att få ut sin åsikt till så många människor som möjligt. Dessutom kostar bloggande väldigt lite, i dagsläget finns det även mängder av olika sajter online som erbjuder fullständigt kostnadsfria bloggar. Men innan du börjar oro dig för de tekniska detaljerna bör du se till att fundera över vad du vill blogga om.

Skriv personligt och professionellt

En förutsättning för att kunna börja blogga är självfallet att du har något att skriva om. Ett tips är att börja med att bestämma hur pass självutlämnande eller professionell du önskar att din blogg skall vara.

I regel är en bra mix av professionalitet och personlig reflektion att föredra, men du bör även välja att ha en tydlig tyngdpunkt på antigen det professionella eller det personliga. Det kan även vara en god idé att nischa sidan rejält, eftersom antalet bloggar ständigt ökar och konkurrensen om läsarna är hård. Lättast är att välja att skriva om saker som du intresserar dig av, då kommer sannolikt ditt intresse lysa igenom.

Att välja blogg

När du har beslutat dig för att starta en blogg, är nästa stora fråga vilka typer som finns, vad som skiljer dem åt, och slutligen vilken du ska välja.

De tre mest populära bloggprogram där ute är WordPress , Blogger och Blog Engine där de första två är gjorda i PHP-kod och den sista är gjort i Windows egna C#. Naturligtvis finns det fördelar och nackdelar med dem alla, syftet med den här guiden är att underlättar för dig i ditt val av blogg genom att beskriva de olika systemens fördelar och nackdelar.

WordPress

WordPress är utan tvekan den mest använda bloggmjukvarande på nätet. Programvaran är under ständigt utveckling och nya funktioner, egenskaper och WordPress Teman tillkommer ständigt. Du kan välja att använda WordPress antigen som fri version där du har wordpress.com som host, eller installerar du programvaran på ditt webbutrymme och kopplar din blogg till ett eget domännamn. Den fria versionen har vissa begränsningar som innebär att du exempelvis inte får en egen domän, utrymmet är begränsat, du får inte del av eventuella reklaminkomster, osv. Om du bara bloggar för skoj skull och inte har några planer på att satsa på bloggandet på allvar räcker gratis-hostade versionen gott och väl om du däremot satsar på bloggandet bör du definitivt se till att skaffa ett eget webbutrymme med en blogg. Några svenska webbhotell erbjuder domännamn och webbutrymme för små potatis. Om du väljer att skapa en wordpress-blogg hos ett webbhotell kan du även få hjälp att ställa in och skapa bloggen, så det krävs inte några kunskaper i kodning för att komma igång.

Fördelarna med wordpress:

 • Enkelt och lätt
 • Många funktioner och plugins
 • Många teman och mönster att välja mellan
 • Billigt att köra

Nackdelen är den fria versionen:

 • Inget alternativ att koppla bloggen till en egen domän
 • Begränsningar av utrymme och möjligheter
 • Ingen möjlighet att tjäna pengar på reklam
 • Din blogg är en underdomän till wordpress.com eller. Org

Om du väljer WordPress rekommenderar vi dig att installerar följande plugins från början, Comluv, Akismet och nofollow. Den första pluginen tar bort spam, nästa ger dina användare möjlighet att få en extra länk till sin egen blogg eller webbsida. Den senare är en liten insticksmodul som gör det möjligt för dig att själv välja vilka länkar som sökmotorerna att undersöka och indexera. Men i takt med att du bekantar dig med programvaran och din blogg kommer du hitta fler plugins som kan vara till hjälp för dig. Priser för ett webbhotell som kan hantera din WordPress blogg börjar oftast på 9 procent. md. och som betalning för domänen.

Blogger

Även blogger är ett fritt system, om än med mycket mindre inställningsmöjligheter än de andra två. Men till skillnad från WordPress så du tjäna pengar på adsense-annonser även i den fria versionen, dessutom är det lätt att använda adsense tillsammans med ditt Google-konto eftersom Blogger eller Blogspot som det kallas är en del av Google precis som annonsprogrammet adsense.

Du kan koppla bloggen till en egen domän, i Blogger ställer du in detta via kontrollpanelen. Att välja ett eget domännamn kostar 80 dollar, men detta alternativ fungerar dock ej med svenska domäner. Att koppla ett svenskt domännamn till en blogger blog kräver att du ändrar din dns på domänen och sedan pekar om denna till webbplatsen. Därför är denna blogg inte riktigt utbredd här i Sverige, men utomlands är den mycket använd. Det som drar ner betyget på denna blogg rejält är emellertid att man bara kan använda “nofollow” på alla användarskapade länkar, vilket innebär att det är ganska svårt att få några kommentar på sin blogg.

Fördelarna är:

 • Lätt och smidigt
 • Vissa funktioner och plugins
 • Vissa teman och mönster att välja mellan
 • Möjlighet till reklam

Nackdelen är den fria versionen:

 • Inget alternativ för din egen Com-domän
 • Begränsningar av utrymme och möjligheter
 • Inga dofollow länkar i kommentarer
 • Din blogg är en underdomän till blogger.com

Blogengine.net

Bloggens programvara bygger på ett tydligt system som erbjuder stor användarvänlighet och många inställningar. Nu är emellertid Blogengine kodat i C # och inte php, vilket innebär att många inte har förmåga att använda denna blogg eftersom detta inte är den mest populära kodningsspråket.

Fördelarna är:

 • Full kontroll
 • Vissa funktioner och plugins
 • Vissa teman och mönster att välja mellan
 • Möjlighet till reklam

Nackdelarna är:

 • Minimalt webbutrymme
 • Begränsad mängd plugins och teman
 • Ingen gratis version

Gratis blogg eller webbhotell

Vi hoppas att denna information har gett dig en bättre överblick över fördelarna och nackdelarna med olika blogg-programvara, och att du nu känner dig bättre rustade att välja blogg.

Nästa steg är att välja som bäst passar dina behov! Flera sajter online erbjuder gratis webbutrymme med bloggmöjlighet. Vi skulle dock vilja rekommendera dig att du skaffar ett eget webbutrymme samt en domän, eftersom det ger fler alternativ, inställningsmöjligheter och funktioner. För att hitta rätt webbhotell kan du ha nytta av att besöka denna webbhotellsguide som beskriver vad olika webbhotell erbjuder kunderna i form av utrymme, support, e-post osv.

Vi vill även passa på att önska dig lycka till med din blogg och vi hoppas att du får många besökare.


Kommentarer

Starta blogg – vi hjälper dig börja blogga — 2 kommentarer

 1. Hej ja har tänkt att börja blogga men vill inte att företag ska kunna lägga in reklam gratis på min sida och vill kunna ha eget domännamn också vill inte att nån annan ska äga min blogg..
  Hade tänkt mig versionen av WordPress där ja betalar för eget domännamn..
  Räcker detta eller måste jag ha dem på ett Webbhotell också ?
  Är helt grön på detta område.
  Med vänlig hälsning Kerstin

  • Hej Kerstin, upplägget som du säger skulle fungera men det blir billigare att ha din domän på webbhotell. Där kan du även installera WordPress på din domän.

   Beträffande ägarskapet är jag lite osäker på vad som gäller om du publicerar via wordpress.com/blogspot.com.

   Två billiga alternativ är Inleed (19 kr / mån) eller Manufrog (18 kr/mån). Dock är utrymmet lite begränsat om du väljer de absolut billigaste uppläggen, lägg till tio kronor till per mån och du får lika stort eller mer utrymme än WordPress.com.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *