Plast, PVC, PET-fönster

Glas är det vanligaste material för konstruktion av fönster, men det är också möjligt att konstruera fönster av plast. Både ram och fönsterglas kan numera tillverkas av plast.

Tidigare ansågs träfönster vara det enda rätta, men idag utgörs en mycket stor del av marknaden av plastfönster. En viktig orsak till detta är att plastfönster är billigare att tillverka än träfönster.

För-och nackdelar med plastfönster

Vanligtvis väger plastfönster mindre än fönster tillverkade av glas och går inte sönder så lätt. Plasten är ett hållbart material, som tål den värme och ultraviolett strålning som solen ger i från sig, relativt väl. Ändå sker en konstant nedbrytning som slutligen leder till att fönster av plast förstörs, detta är emellertid inte något som sker över en natt. Solljus brukar även göra att plastfönster får en blekare färg med tiden (såvida de inte är vita eftersom den vita färgen som förmodligen alla känner till, inte kan bli blekare).
Plastfönster kallas även ibland för vinyl- och PVC-fönster. Det är inte helt korrekt, eftersom plastfönster inte måste tillverkas i något av dessa material. Visst de kan vara tillverkade i PVC eller Vinyl men det finns även plastfönster som är tillverkade av olika typer av PET, polyeten.

PVC-fönster

PVC (polyvinylklorid) fönster är den populäraste formen av plastfönster. Rutor tillverkade av PVC är således en av de populäraste typer av fönster, eftersom plastfönster gradvis tagit över mycket av marknaden från andra typer av konstruktioner som exempelvis träfönster och aluminiumfönster.

PVC-fönster kallas även vinyl eller kompositfönster. Tidigare var karmar gjorda i PVC mycket känsliga för solens ultravioletta strålar, därför behandlas numera PVC-fönster på ett särskilt vis redan vid tillverkningen för att öka materialets resistens och förebygga slitage. Oavsett hur väl behandlat ditt PVC-fönster är kommer det emellertid att förr eller senare förs av solens strålar, men vanligtvis tar det en ca 20-30 år innan detta händer.

Problem med PVC-fönster och kyla

En nackdel med PVC-fönster är att de inte klarar mycket låga temperaturer särskilt väl. Det är kanske inte är ett så stort problem här i de södra delarna av vårt land, eftersom det nästan aldrig blir extremt kallt under vinterhalvåret. Men på andra håll i världen är det ett relativt vanligt problem att PVC-fönster blir större och ändrar form vid väldigt höga temperaturer och eller spricka vid extraordinär kyla.

Priset på PVC-fönster är förhållande vis lågt, de är lätta att underhålla och spricker inte som vanligt glas kan göra. Det är också möjligt att köpa PVC fönster som förändrar ljuset om man vill skapa ett mjukare och behagligare ljus i rummet.


Kommentarer

Plast, PVC, PET-fönster — Inga kommentarer

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *