Vitaminer och mineraler ett dagligt behov

Vitaminer är näringsämnen som din kropp behöver för ett brett spektrum av viktiga processer. Kroppen behöver vitaminer för att bygga och underhålla muskler, ben, hud och slemhinnor. Omvandlingen av kolhydrater, fetter och proteiner till energi är också beroende av vitaminer. Vitaminer hjälper också till att säkerställa att din kropp förblir resistent mot olika infektioner.

Kroppen kan inte producera vitaminer själva. Du är därför beroende av att få i er vitaminer från maten du äter. En sund och varierad kost, rik på frukt och grönsaker ger i de flesta fall kroppen tillräckligt med vitaminer. Om du inte får tillräckligt med vitaminer, kan du få bristsjukdomar. Detta var vanligt i det förflutna, men är numera relatitv ovanligt. I fattiga länder är däremot, sjukdomar orskade av vitaminbrist inte ovanliga.

Forskning visar även att vitaminer kan användas för att förebygga sjukdom. Brist på vitamin i kroppen kan även leda till att man tappar hår.  Brist på eller svårighet för kroppen att ta upp olika b-vitaminer leder ofta till minskad hårväxt. Ironiskt nog kan därför vitaminer även användas som hårvård vid håravfall. Flera vitaminer har satts i samband med förebyggande av cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Om du tror att du behöver extra tillskott av vitaminer, finns det ett brett utbud av produkter att välja mellan. I de flesta fall är en burk med multivitamin fullständigt tillräckligt. Sådana preparat innehåller den rekommenderade dagliga dosen av vitaminer. Tran är också en mycket bra källa för många vitaminer (innehåller A-och D-vitamin).

Vitaminer

Vitaminer delas in i två huvudgrupper: vattenlösliga och fettlösliga vitaminer.

Vattenlösliga vitaminer
C och B-vitaminer (vitamin B-komplex) är vattenlösliga vitaminer. Dessa måste du inta regelbundet, helst dagligen. Vattenlösliga vitaminer försvinner nämligen snabbt ur kroppen. Även om du äter stora mängder vattenlösliga vitaminer, kommer överskottet utsöndras snabbt genom urinen. Risken för överdosering och förgiftning är liten när du äter vattenlösliga vitaminer.

Fettlösliga vitaminer
Vitamin A, D, E och K är fettlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna lagras i kroppen. Dessa måste kropp också få på regelbunden basis, men ett dagligt tillskott är inte nödvändigt. Eftersom dessa vitaminer inte försvinner ur kroppen lika fort, är risken för överdos större. När vitaminer inte utsöndras så snabbt ur kroppen, riskerar de att ansamlas.

Mineraler

Mineraler, behövs precis som vitaminer för många av kroppens processer. I motsats till vitaminer är mineraler även viktiga byggstenar i kroppen. I synnerhet är skelettet beroende av stenmaterial. Mineraler är också viktiga för att nervsystemet och musklerna ska fungera normalt.

Vi kan dela in mineraler i två huvudgrupper. Makromineraler fungerar som byggstenar i kroppen och vi behöver relativt mycket av dem. Kalcium och magnesium är två makro-mineraler. Spårämnen eller mikromineral är mineraler som kroppen behöver i små mängder. Järn, zink, selen och krom är exempel på sådanna spårämnen.


Kommentarer

Vitaminer och mineraler ett dagligt behov — Inga kommentarer

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *