Välj vattentäta, hållbara och flexibla skidkläder

Om din skidkläder inte är av tillräckligt god kvalitet, får du finna dig i att omväxlande svettas eller frysa när du åker skidor. Rätt klädd och med rätt skid- eller snowboardkläder kan du ligga på en hög aktivitetsnivå ena stunden utan att svettas och inte riskera att frysa när du pausar eller sitter i liften. Därför är det otroligt viktigt att de skidkläder du satsar på är vindtäta, vattentäta och kan andas.

Sen är det ju alltid trevligt att se bra ut när man tar sig fram i baken eller i spåret. Vilken design och färg man föredrar är något ytterst något mycket individuellt, i den här artikeln koncentrera vi oss därför istället på skidklädernas funktionalitet. Bra att känna till, är emellertid att somliga varumärken är mer inriktade på att skapa snyggt designade skidkläder i fräcka färger och utföranden än andra. Ett litet riktmärke, kan därför sägas vara att skidkläder i kraftfulla och starka färger normalt sett är mer gångbara än skidkläder i bleka och neutrala färger.

Det finns emellertid fem faktorer som är betydligt viktigare än färgvalet, därför har vi sammanställt en lista med fem saker du bör tänka på när du väljer skidkläder:

Vattentäthet och andningsförmåga

A och O vad gäller all skidsport är att man vill undvika att bli blöt i den mån man kan. Av denna anledning är ett par vattenskyddade skidbyxor mer eller mindre än nödvändighet vid alla skidåkning, precis som en skidjacka med andningsförmåga. Att skidkläderna besitter dessa egenskaper återspeglar sig givetvis i det ofta något dyrare priset, men samtidigt är detta grundläggande funktioner som ökar njutningen, och bör därför aldrig kompromissas bort.
Vattentäta skidkläder med andningsförmåga är således en fråga om komfort och bekvämlighet.

Flexibilitet

Det är viktigt att kläderna är flexibla och är både bra och lätta ställa in så det kan anpassas efter behov. Det är viktigt att det går att försluta och anpassa benöppningarna, att midjestorleken på skidbyxan är justerbar och är försedd med ett tillräckligt brett bälte. Också skidjackor behöver ha ett antal inställningsmöjligheter, armöppningarna bör kunna anpassas,  jackan bör vara försedd med en avtagbar och slutbar huvan. Den som önskar maximal rörlighet och flexibilitet rekommenderar vi att välja skidkläder i något syntetmaterial.

Isolering

Precis som för alla andra vinterkläder är det väldigt viktigt att skidkläderna är tillräckligt varma. Det finns två huvudsakliga varianter att välja mellan då man skall införskaffa en skidjacka. Antigen väljer man en ofodrad variant som exempelvis en skaljacka eller väljer man en isolerad variant så som en dunjacka. Om du planerar att använda skidjackan som ordinarie vinterjacka, bör du emellertid satsa på en isolerad modell.

Viktigt med fickor

Underskatta aldrig vikten av att fickor. Vid skidåkning är det otroligt användbart med ett antal innerfickor. En del saker behöver du alltid ha med dig, t.ex. dina glasögon, mobiltelefonen och liftkortet och då kommer dessa fickor till användning. Om du dessutom befinner dig i utlandet kan det tänkas att du föredrar att ta med dig alla dina värdepapper under skidturen eller vill ha möjlighet att lyssna musik medan du åker i spåret, ett par extra fickor gör det lätt att ta med det du önskar. En del skidjackor har en mycket stor ficka placerad på den nedre delen av ryggen, där du med fördel kan stoppa din avtagbara huva, mössan eller ett par extra vantar.

Hållbarhet

Skidkläder är speciellt utformade för att klara av alla påfrestningar skidbacken har att erbjuda. För att försäkra dig om att skidkläderna uppfyller detta krav, bör du se över förstärkningar och tejpningar. Skidbyxorna bör vara försedda med extra förstärkningar på benet för att skydda mot skidspetsar. Det finns många bra skidbyxor och skidjackor att välja mellan, bara du är noga med att välja skidkläder tillverkade i ett slitstarkt och tåligt material.


Kommentarer

Välj vattentäta, hållbara och flexibla skidkläder — Inga kommentarer

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *